Het ontstaan HVV en het doel van Stichting Halal Voeding en Voedsel.
In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd in Nederland via de Federatie van Moslimorganisaties
(FEMON) getracht om duidelijkheden te verschaffen inzake de algemene noodzaak van moslims. In
deze Federatie namen Nederlandse moslims, moslims van de Aziatische en Afrikaanse continenten deel
om de religieuze behoeftigheden te faciliteren en het begrip te stimuleren tussen moslims en niet-
moslims door acceptatie en tolerantie voor elkaar. De Federatie werd in 1980 voortgezet onder de naam
Stichting Moslim Informatie Centrum Nederland. Met de steun van de toenmalige moskeeën en
moslimorganisaties werden in respectievelijk 1994 en 1996 de Stichting Halal Voeding en Voedsel (HVV)
en de Halal Voeding en Voedsel Keuringsdienst (HVV Kd) opgericht. Het doel werd voor elke eenheid
anders gesteld. Namelijk: (A): aan de stichting HVV was gelegen de religieuze voorlichting, educatie en
algemene onderwerpen inzake de gezondheid en het welzijn van moslims te bevorderen op medische,
sociale en maatschappelijke gronden en met de niet-moslimse samenleving op de meest harmonieuze
manier met elkaar in Nederland om te gaan. Beide doelstellingen zijn in verloop van tijd nog actueler
geworden.
(B) de Halal Voeding en Voedsel Keuringsdienst (HVV Kd) werd verantwoordelijk gesteld om consument
producten Halal te certificeren op grond van zowel de religieuze normen, alsook op voedsel
technologisch gebied, die geëxporteerd werden vooral naar de Islamitische landen en Islamitische
leefomgevingen.
Beide organisaties bestaan individueel apart van elkaar en vertonen wel een wisselwerking in de zin van de behoeftigheid van de consument producten.
Anno 2023 gaat de stichting HVV zich op de voorlichting actueler en gerichter richten naar de moslims
en belanghebbenden, terwijl de HVV Kd zich meer gaat ontwikkelen naar consument producten voor het
binnen- en land, die halal dienen te zijn.
Het concept van de Stichting HVV is om de behoeftigheid van de moslim consument in kaart te brengen
en zodoende naar oplossingen te zoeken. Het onderzoeken van bestaande problematiek aangaande de
Islamitische normen ten opzicht van andere niet-islamitische normen en levensopvattingen, waarmee de
moslimse samenleving in contact is en of komt. Het hoofdthema is dan voorlichting, educatie en
communicatie te bevorderen.
Het concept van HVV Kd is dat alle onderwerpen die te maken hebben met de in de
levensmiddelensector geldende hygiënecode op twee manieren aan bod komen, namelijk:
1. De halal visie met betrekking tot het consument product;
2. De hygiënecode volgens de algemeen aanvaarde voedselnormen;
3. De uitvoeringsnormen voor deze beide onderwerpen volgens een wettig gedeponeerd Halal
systeem.
Zowel het beleid van de Stichting HVV en van de HVV Kdienst (HVV Kd) worden periodiek besproken
ten gunste van de moslimse samenleving in Nederland en zo nodig in EU.